пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

Фільм "Том і Томас"



День 4 - Кінодень

"Том і Томас"




Автор ідеї та режисер: Есме Ламмерс
В головних ролях: Шон Бін, Індей Ба, Аарон Джонсон, Райан Нельсон.
Країна: Велика Британія, Нідерланди
Рік: 2002


Цей фільм заявляється як сімейний та дитячий, а ще - різдвяний. Вибачте, "трохи" з запізненням пишу. Стрічка у мене викликала неоднозначні враження. Фільм балансує на межі драми і сімейного кіно, однак все-таки він напружений і сумний у більшій мірі. Кінцівка взагалі така, що хочеться схопитися руками за ручки крісла і міцно їх стиснути, от чесно. А ще цей фільм якийсь дуже...Дікенсівський. І не тільки через Різдво, а насамперед через тему, і прямолінійних персонажів: цей хороший, цей поганий, це - зло, це - добро.

Похвалу заслужили актори. Цікаво було побачити таким маленьким Аарона Джонсона, який ще не знає, що гратиме колись Джона Леннона у "Nowhere boy" та Вронського в новій "Анні Кареніній". А тут він зіграв одразу двох дуже різних хлопчиків, і зробив це переконливо.

Шон Бін мені теж сподобався, я його завжди несподівано "зустрічаю" в подібних ролях, і в Британії він, я так розумію, дуже відомий.

Є гарні плани Лондона. Цікаво згадати той час, початок 2000-х, ті комп"ютерні ігри і все таке. Чимось фільм точно чіпляє. На мою думку, найперше - отією атмосферою Дікенса, коли симпатичний, але бідний і нещасний герой знаходить можливість перемогти несправедливість і у нього усе налагоджується, попри "козні" усіх злих сил, несподівані обставини і перепони.

Варто подивитися, і не обов"язково на зимових канікулах. Але, на мою думку, для дітей фільм місцями може здатися заважким, навіть не так - надто напруженим. Зате він може допомогти дорослим побачити діток з кращого боку, попри усі з ними труднощі...Вони - щирі, справжні, і відкритість їхніх душ має завжди бути дороговказом для дорослих, аби і вони жили своє життя на совість.

Немає коментарів:

Дописати коментар